GönderenKonu: AVM LERDE ORTAK ALAN GİDERLERİNE KATILMA, ORTAK ALAN HARCAMALARININ DENETLENMESİ  (Okunma sayısı 2662 defa)

DRKENANYUCE

• Site Yöneticisi
AVM LERDE ORTAK ALAN GİDERLERİNE KATILMA, ORTAK ALAN HARCAMALARININ DENETLENMESİ
Tarih : 16-10-2012 Saat : 23:36

Değerli arkadaşlar, bilindiği gibi AVM ler müşterilerine sundukları yüksek kaliteli alış-veriş ortamı nedeniyle tercih edilmekte, bu tercihi de AVM yönetimleri yüksek kira bedelleri için fırsat saymaktadırlar. Kiraya veren sözleşmeye koydukları maddelerle AVM yönetimi konusunda kiracılarından yetki almaktadır. Tüm kiracılar sözleşme gereği ve kat mülkiyeti kanununun ortak alan giderlerine katılma şeklini düzenleyen 20. maddesinde açıklanmıştır. Ortak giderlere katılmak üzere avans niteliğinde kiracılardan m² başına sabit bir ücret alırken, harcamanın beklenenden fazla olması halinde fazla gider kiracılar arasında pay edilmektedir. Kiracısı olduğunuz AVM'de; Harcamalar kiracının cebinden çıktığı için, AVM yönetimi vekalet ilişkisi içinde kiracı adına harcama yaptığından, 

1.Harcamaları denetleyebiliyor musunuz?

2.Tüm kiracılar kullandıkları iş yeri alanları oranında eşit olarak ortak alan giderlerine katılmakta mıdır?

3. Kiracıyı ilgilendirmeyen AVM kiraya verenin yapması gereken harcamalar yapılmakta mıdır?  (Bina amortismanı, bina sigortası, kiralama komisyon harcamaları v.s.)

Görüş, bilgi, deneyimlerinizi bu forumda paylaşmak ister misiniz?

Saygılarımla

Dr Kenan Yüce

spacepilot

• Forum Üyesi
RE:AVM LERDE ORTAK ALAN GİDERLERİNE KATILMA, ORTAK ALAN HARCAMALARININ DENETLENMESİ
Tarih : 02-11-2012 Saat : 16:08

mahkeme kararları kutusunda neden hiç karar yok?

DRKENANYUCE

• Site Yöneticisi
RE:AVM LERDE ORTAK ALAN GİDERLERİNE KATILMA, ORTAK ALAN HARCAMALARININ DENETLENMESİ
Tarih : 12-11-2012 Saat : 09:14

Sayın Spacepilot,

Sorunuzun birinci cevabı: Sitemiz kısa bir süre önce yayına girdi. Derneğimizin yasal kuruluş süreci bitmedi, yayınlanacak bir takım yazılar için kurulacak dernek yönetim kurulu kararına ihtiyaç vardır. 

İkinci olarak maalesef kiracıların AVM lere dava açmaktansa zararımı sineye çeker, iş yerimi AVM ye terkeder giderim düşüncesi ile AVM usulsüz yönetimi, ortak alan harcamalarının denetlenmesi gibi, yönetim kusurları, ciro sorununda AVM yönetiminin sorumlulukları gibi tüm kiracıların ortak olduğu sorunlarla ilgili açılmış pek fazla dava yoktur. Açılan davalar ise borca itiraz, tahliyeye itiraz, hacze itiraz gibidir ve tamamen bireysel iş yeri sorunlarıyla ilgilidir. Dava açılmamasının nedeni, iş yerinden çıkarılacak, atılacak, tahliye edilecek kiracı sözleşmenin kalan süresi için daha fazla borçlanmamak için "dükkanı ver kurtul", "borcu yoktur" yazısını al. "Senden sonrakiler seni ilgilendirmez. Başını beladan kurtar." kısmen anlayışla karşılanabilecek, örgütlü olmadığı için de gidecek kapısı olmadığı için kabul edilebilir bir davranış nedeniyle davalar açılmamaktadır. 

Üçüncü olarak; kiracılar imzaladıkları 100 sayfalık sözleşme nedeniyle, gittikleri avukatlardan, AVM iç işleyişini bilmedikleri ve tamamen basit bir kira sözleşmesi olduğu düşüncesi ile yardım görememekte, yapılmış sağlam sözleşme ve sözleşmenin ahde vefa ilkesi nedeniyle dava yolu ile kazanılabilecek bir haklarının olmadığını öğrenmektedirler.  Kiracılar; taraflar arası ilişkinin vekalet ilişkisi şartlarını oluşturduğunu, AVM lerin topladıkları ortak alan ve yönetim giderleri nedeniyle "AVM yi iyi yönetmek", "doğru dükkan karması", "yönetim konusunda uzmanlıkları" "reklam ,tanıtım çalışmaları" gibi nedenlerle kiracılardan aldıkları yetki ve ücret nedeniyle kiracılarına vekalet ilişkisinden doğan yerine getirmek zorunda oldukları borçları konusu avukatların bilmedikleri AVM nin iç işleyişini avukatlarına iyi anlatmalıdırlar. Türkiye'de yeterince tartışılmayan yeni bir konu olan bu kavramlar ve yeterince açılmış dava olmadığı için hukuki yorum ve içtihat gelişmediği için avukatlar da  haksızlığa uğramış kiracıya yardım edememektedirler.

Sayın Spacepilot,

Sizin sözünü ettiğiniz davalar için siz okuyuculara, kiracılara, zulme uğramış, haksızlığa uğramışlara dava açmasalar bile yaşadıklarını anlatmalarına ihtiyacımız vardır. Bu site ve kuracağımız derneğimizin amacı budur. 

Kısa bir süre sonra, önümüzdeki 4-5 ay içerisinde sizlere açılmış değil sonuçlanmış dava karar özetlerini duyuracağımızı umuyorum.

Hoşça kalın, 

İlginiz ve sitemize sorduğunuz ilk soru ve katkı için teşekkür ediyorum.

Dr Kenan Yüce